Diş Hassasiyeti



Diş Hassasiyeti Nedir?

Dişte herhangi bir çürük iltihap olmadığı halde sıcağa, soğuğa, ekşiye, tatlıya aniden oluşan kısa süreli keskin bıçak gibi saplanıp biten ağrılar diş hassasiyeti olarak tanımlanabilir.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Hassasiyet temelde dişin en dış tabakası olan minenin herhangi bir nedenle yok olması veya diş etinin çekilerek kök yüzeylerini açığı çıkması sonucu oluşur.

Minenin aşınmasına hatalı diş fırçalama, gece / gündüz diş sıkma / gıcırdatma ve asitli gıdaların çok tüketilmesi neden olur. Diş eti çekilmesine ise hatalı fırçalama, diş taşı birikimi ve plak varlığı neden olur.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Hassasiyet Olur mu?

Diş taşları genellikle dişeti çekilmesine neden olur. Diş taşı temizliği öncesi diş taşları çekilme bölgelerine yapışıktır ve bu nedenle açık diş yüzeyinin örtülü kalmasını sağlar. Bu durum diş hassasiyeti oluşmasını engeller. Ancak diş taşları temizlendikten sonra diş yüzeyi açığa çıkacağı için bir iki hafta sürecek kadar normal bir hassasiyet oluşabilir ve geçicidir.

Diş Hassasiyeti Tedavisi Nedir?

Herhangi bir dental teşhis veya tedavi öncesi muhakkak diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Diş hassasiyetinde tedavilerin başında beslenme alışkanlığının değiştirilmesi yatar. Bu konuda asitli gıdalar sınırlandırılmalı diş fırçalama alışkanlığı edinilmeli uygun teknikle fırçalama öğrenilmelidir. Tedavi aşama aşama ilerlemektedir, öncelikle hassasiyet giderici macunlar kullanılmalı ardından gerekli durumlarda hekim hassasiyet giderici jel ve vernik uygulaması yapabilir. Genellikle bu tedaviler sonucu hassasiyet şikayetleri kaybolmaktadır. Kaybolmadığı taktirde hassasiyet bölgesine lazer uygulaması, dolgu yapılması, cerrahi dişeti operasyonları, kanal tedavisi uygulamaları çok tercih edilmese de uygulanabilmektedir. Hassasiyet tedavisindeki başarıya götüren en önemli konulardan biri hekim hasta iş birliğidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gingivectomy and Gingivoplasty

Tam Protez